Történelemportál

Befejeződött a Szatmári Egyházmegye legrégebbi templomának helyreállítása

Rovatok: Műemlék

Ünnepi szentmise keretében augusztus 30-án újraáldják az erdélyi Máramaros megyei Giródtótfalu katolikus templomát. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye legrégebbi kőtemplomát az elmúlt években restaurálták.

Giródtótfalu katolikus temploma (forrás: nagybanya.ro)

Giródtótfalu katolikus temploma (forrás: nagybanya.ro)

A műemlék eredete a XV. századba nyúlik vissza. A templom torony nélküli épülete a Nagybányát Felsőbányával összekötő úttal párhuzamosan helyezkedik el. A nyolcszög öt oldalával záródó szentély sarkait támpillérek erősítik. Boltozata, kőkeretes, mérműves ablakai, a déli falban levő kőkeretes papi ülőfülke és a kőkeretes szentségtartó az eredeti gótikus templom máig fennmaradt részei.

A hajó boltozata korábban beomlott, a mennyezetet egy deszkázott fagerendás födém helyettesíti. A hajó déli falán található ablakok a szentély ablakaival azonosak. A bejárat a hajó nyugati oldalán található, az ajtó a kiemelkedő ablakkerettel együtt eredeti gótikus stílusú. A szószéket egy kőből faragták ki 1630-ban, a barokk főoltár 1690-1700 között készült. A hajó födémgerendái oly mértékben meghajlottak, hogy a 70-es évek elején faállványzattal támasztották alá. A cementlapokból kialakított belső padló-burkolat, valamint a külső vízelvezetés hiánya miatt nagyon sok károsodás érte a templomot, a külső vakolatot 2001-ben verték le, hogy a nedves falak szellőzzenek.

2004-ben Emődi Tamás építész és Kóra Béla művészettörténész falkutatásai már a templom renoválásának előkészületeiként történtek, a későbbi felújítási terveket Jakab Rita építész készítette. Ezzel párhuzamos régészeti kutatások kezdődtek, amelyek során temetkezési helyekre bukkantak. Huszonnégy sírhelyet tártak fel, közülük kettő volt teljes egészében épségben, feltehetően XVII-XVIII. századiak lehetnek.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!